УЛИЧНА ТРКА ПОТВРДИЛА СТАТУС ЗЛАТНЕ ЗВЈЕЗДИЦЕ

Међународна улична трка „Прњавор“ потврдила је статус jeдне златне звјездице који јој је прошле године додијељен од стране Европског атлетског савеза, рекао је данас Боро Ђурђевић, предсједник Атлетског савеза Републике Српске на данашњем састанку са начелником општине, Дарком Томашем и предсједником Скупштине, Жељком Симићем. „Очекујемо да ће сљедеће године улична трка у Прњавору ићи степеницу више и да ће јој бити додијељене три звјездице.“, рекао је Ђурђевић и додао да је Прњавор у спортском смислу на крупним мапама, да се на уличну трку у будућности озбиљно рачуна, те да су организатори ове манифестације заједно са Општином показали велику преданост.  Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да атлетика у Прњавору има дугу традицију, о чему свједочи и данашња улична трка. „Прњавор је увијек био одличан домаћин када су у питању овакве манифестације, а данас смо добили и званичну потврду. Захваљујем се Атлетском клубу „Прњавор“ на успјешној организацији и уложеном напору да сваке године ову трку организује што боље са већим бројем такмичара свјетског нивоа“, рекао је Томаш и додао да ће Атлетски клуб „Прњавор“ имати потребну помоћ од Општине, како би улична трка већ сљедеће године добила три звјездице. Представник Атлетског клуба „Прњавор“ Жељко Петровић уручио је начелнику Томашу захвалницу за помоћ у организацији 18. Међународне уличне трке „Прњавор“. Европска атлетска федерација додјељује једну, три и пет звјездица организаторима великих манифестација, a  на основу испуњених стандарда и то једну звјездицу за одличан национални и добар међународни ниво, три звјездице за одличан међународни ниво и пет звјездица за врхунски ниво.

ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА ИЗБОР КОРИСНИКА СУБВЕНЦИЈЕ КАМАТНЕ СТОПЕ НА СТАМБЕНЕ КРЕДИТЕ ЗА МЛАДЕ И МЛАДЕ БРАЧНЕ ПАРОВЕ

Одјељење за локални економски развој и друштвене дјелатности обавјештава да је Министарство породице, омладине и спорта РС објавило конкурс за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове. Конкурс остаје отворен до 27. априла 2017. године. Све додатне информације заинтересовани могу пронаћи на интернет страници Министарства породице, омладине и спорта РС: http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpos/Pages/default.aspx.

КОНЦЕРТ НАТАШЕ БЕКВАЛАЦ ЗА ВАСКРС

Поводом највећег хришћанског празника на градском тргу у Прњавору биће одржана 18. Васкршња манифестација. Прњаворчане ће 16. априла у вечерњим сатима забављати поп пјевачица Наташа Беквалац, док ће истог дана у нешто ранијем термину бити одржан културно – умјетнички програм, у организацији СПКД „Просвјета“.

СУТРА 18. МЕЂУНАРОДНА УЛИЧНА ТРКА

У оквиру програма обиљежавања Дана општине у петак, 31. марта биће одржана 18. Међународна улична трка „Прњавор 2017“, у организацији АК „Прњавор“. Долазак су најавили атлетски клубови из Србије, Мађарске, Словеније, Аустрије, Хрватске, Црне Горе и Македоније, а улична трка у Прњавору уврштена је у календар Свјетске атлетске федерације. Прошлогодишње прво мјесто у женској сениорској категорији браниће репрезентативка Србије Амела Терзић, која ће се такмичити у трци на 3.000 метара, а улицама Прњавора трчаће дјеца предшколског узраста, основци, средњошколци, јуниори и ветерани и очекује се од 1.500 до 2.000 такмичара у свим категоријама. Улична трка „Прњавор 2017“ имаће и хуманитарни карактер, а комплетан приход од продаје хуманитарних стартних бројева намјењен је Удружењу родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“ из Бањалуке. Хуманитарни број кошта двије марке и може га купити и неко ко неће трчати, а током одржавања трке биће постављена и кутија за појединачне донације.

УПИС ДЈЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД У АПРИЛУ И МАЈУ МЈЕСЕЦУ

Oдјељење за локално економски развој и друштвене дјелатности обавјештава родитеље дјеце рођене 2011. године која ће до почетка нове школске године напунити шест година и дјеце рођене 2010. године која прошле године нису уписана у школу, да ће се љекарски прегледи дјеце за упис у први разред основне школе обављати током априла и маја мјесеца текуће године. За дјецу са навршених шест година старости љекарски прегледи ће се обављати у амбулантама породичне медицине (у Прњавору и теренским амбулантама), код љекара код кога је породица регистрована. Преглед дјеце која немају навршених шест година обављаће педијатар код кога је дијете регистровано. Након љекарског прегледа упис дјеце ће се вршити у школама.За све информације у вези уписа дјеце у први разред можете се обратити матичној школи у коју ће дијете бити уписано.

ДАНАС ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ

У поводу обиљежавања Дана општине данас ће у Центру за културу бити одржана позоришна представа „Невидљиви“ Драмске сцене СПКД „Просвјета, за ученике средњих школа. Представа ће бити одржана у два термина, у 11:00 и 17:00 часова. Улаз за све манифестације поводом обиљежавања Дана општине је бесплатан.

ПОЧЕЛО КРПАЊЕ УДАРНИХ РУПА

Након што је зимски период оставио многе ударне рупе на саобраћајницама, у току су радови на санацији ударних рупа у граду, те радови на санацији саобраћајнице Доња Илова – Бакула – Шибовска – Тромеђа. Према ријечима начелника Одјељења за стамбено – комуналне послове и инвестиције, Далибора Прерадовића за сада се изводе радови у неколико градских улица, и то Илије Малића, Вида Њежића и Новака Пивашевића. „Будући да нам предстоји улична трка, а да асфалтне базе још нису почеле са радом, тренутно се проводи интервентна санација ударних рупа како би ова традиционална манифестација била што успјешније организована“, рекао је Прерадовић. Он је додао, да је зимски период знатно оштетио саобраћајницу Доња Илова – Бакула – Шибовска – Тромеђа и да ће у наредним мјесецима бити завршена санација саобраћајнице. „У току су радови на ископу коловозне конструкције, као и на насипању. Асфалтирање очекујемо крајем августа мјесеца, након што се конструкција стабилизује и слегне“, рекао је Прерадовић и додао да је отворено око 300 до 400 квадрата коловозне конструкције на овој саобраћајници.

У ТОКУ КАМПАЊА „ОСВЈЕТЛАЈ ОБРАЗ ДОМАЋИНЕ, ОЗНАЧИ ТРАКТОР ЖУТИМ РОТАЦИОНИМ СВЈЕТЛОМ“

Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, те Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске и Ауто-мото савез Републике Српске проводе до 10. априла медијску кампању „Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“. Циљ кампање је да се повећа опрез возача трактора и осталих пољопривредних машина, како на њиви и у шуми, тако и на јавном путу, те већи степен техничке исправности и веће кориштење ротационог свјетла приликом кретања на јавном путу. Возачи трактора, као и осталих пољопривредних машина спадају у ризичну категорију учесника у саобраћају, и према њима се треба односити са посебном пажњом.  Трактори и друге пољопривредне машине су возила која су својим конструктивним и другим елементима намијењени за рад, и у малој мјери су прилагођени условима пута са савременим коловозним застором. У Републици Српској у задњих пет година смртно је страдало 17 возача трактора и радних машина, а треба напоменути да поред возача често страдају и путници које се превозе њима, као и водичи и путници који се сударе са трактором.

ПОЧЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА ПОДРШКЕ ЛОКАЛНОЈ ПРИВРЕДИ “PROLOCAL”

У оквиру спровођења различитих активности на подршци локалној привреди, креирању атрактивног пословног окружења и привлачењу нових инвестиција, Општина Прњавор је у сарадњи са Њемачком организацијом за техничку сарадњу (GIZ) отпочела реализацију пројекта “ProLocal”, а уз подршку Агенције за развој предузећа (EDA) из Бања Луке.

Као почетна активност, јуче је организован иницијални састанак са представницима привредних друштава наше општине, како би се могло сагледати постојеће стање, али и чути потребе, мишљења и препоруке у ком правцу је потребно усмјерити подршку привреди. На основу изнијетих потреба и процјена привредника и предузетника, Општина Прњавор ће утврдити приоритете за побољшања у наредном периоду.

 

 

ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА ЗА ОСНОВЦЕ

У поводу обиљежавања Дана општине сутра ће у Центру за културу бити одржана позоришна представа „Пут по свијету на тротинету“ Драмске сцене СПКД „Просвјета, за ученике основних школа. Представа ће бити одржана у два термина, у 11:00 и 17:00 часова. Улаз за све манифестације поводом обиљежавања Дана општине је бесплатан.