ПРИПРЕМЕ ЗА АСФАЛТИРАЊЕ У УЛИЦИ ВИДА ЊЕЖИЋА/ФОТО ВИЈЕСТ

У току су радови на припреми подлоге за постављање асфалта у Улици Вида Њежића. Уређење ове улице одвијаће се у неколико фаза. Прва фаза обухвата уређење више од 200 метара улице и реконструкцију водоводне мреже, и то на дијелу гдје је ова улица највише оштећена.

 

 

 

 

АСФАЛТИРАН ДИО ЛОКАЛНОГ ПУТА У ЛУЖАНИМА

У мјесној заједници Штрпци, засеок Лужани асфалтирана је дионица пута дужине 450 метара. Начелник општине Прњавор др Синиша Гатарић рекао је да се ради о дионици од магистралног пута преко прњаворске ергеле према засеоку Мусе и општини Станари. „Након завршетка земљаних радова, обећали смо да ћемо ову дионицу пута асфалтирати што смо данас и озваничили. Овај пут је од великог значаја за све наше суграђане који живе у Мусама и Ружевцима, као и оне чије су имања на граници са општином Станари“, рекао је начелник Гатарић и додао да је овај пут посебно значајан за липицанерску ергелу „Вучијак“.

Саобраћајна комуникација ће нам сада бити далеко лакша и веома смо срећни због изведених радова, наводе у овој мјесној заједници. „Захваљујемо начелнику и свим људима који су учестовали у овим активностима. Изузетно смо срећни и задовољни. Ово је сада љепота за погледати“ рекао је Ранко Ракић из Штрбаца.

АСФАЛТИРАН ПУТ У ВЕЛИКОЈ ИЛОВИ, ОД МАЛИНОВИЋА ПРЕМА ПОВЕЛИЧУ

Данас је асфалтиран још један путни правац у сјеверном дијелу општине Прњавор, у Великој Илови, на релацији од Малиновића према Повеличу. „Ово је пут прве категорије, ширине 4 м, дужине преко 400 м, а општина га је финансирала са 35.000 КМ“, објаснио је начелник општине Прњавор, др Синиша Гатарић.

Богољуб Санчанин, предсједник Савјета МЗ Велика Илова, захвалио се начелнику општине на завршеним радовима и истакао своја надања да ће се санација овог пута наставити и идуће године.

Начелнику се захвалила и Јела Ковачевић, мјештанка села Велика Илова, у своје и у име осталих мјештана Велике Илове.

ГОРЊИ ВИЈАЧАНИ: У ТОКУ АКТИВНОСТИ НА САНАЦИЈИ МОСТА

Мост у Горњим Вијачанима, који је најкраћа саобраћајна комуникација ове мјесне заједнице са остатком општине, а који је због превелике тежине срушио камион предузећа МГ Минд, биће у потпуности саниран у наредних пар дана. Начелник општине Прњавор, др Синиша Гатарић, рекао је да се ради о обавези приватног предузећа које је мост и оштетило. „Оно што смо ми могли да учинимо је да контактирамо Министарством одбране које је обезбједило одређене услове, а наш апел је уважило предузеће МГ Минд“, рекао је Гатарић. Бошко Ћућић, предсједник Савјета МЗ Присоје најавио је да ће током наредних дана стићи даске за прекривање моста, које ће касније бити и офарбане. Срђан Ђајић, мјештанин захвалио се начелнику општине што је успио да ријеши овај проблем, јер у околини има много старијег народа које је оштећени мост спречавао да посјете доктора.Носивост моста приликом рушења била је 9 тона, сада ће она бити повећана и до 5 пута.

САНИРАН МОСТ ДРЕНОВА

На иницијативу Спортског риболовног друштва Укрински цвијет, мјештана и Општине Прњавор, код језера Дренова завршена је изградња бетонског моста преко ријеке Вијаке. Мост је дуг 15, а широк 4 метра. Начелник општине Прњавор, др Синиша Гатарић, истакао је важност овог моста, јер је стари био небезбједан, посебно за време великих падавина. „Овај мост је веома битан за комуникацију мјештана села Дренова, који живе са друге стране Вијаке“, рекао је Гатарић. Предсједник удружења Укрински цвијет, Боре Митрић, каже да је овај мост пријеко потребан јер се отвара могућност за уређења десне стране обале Дренова. Ибро Мутић, мјештанин Дренове, захвалио се у своје и у име осталих мјештана и рибара начелнику општине на завршеном послу.

ИЗГРАДЊА ВОДОВОДА У ДОЊИМ ВИЈАЧАНИМА

У мјесној заједници Доњи Вијачани, засеок Качаре у току су активности на изградњи водовода за 60 домаћинстава. Начелник општине Прњавор др Синиша Гатарић обишао је ову мјесну заједницу и упознао се са тренутним радовима. „Изградња дистрибутивног цјевовода који иде од школе у Вијачанима, у складу је са стратегијом водоснабдијевања општине Прњавор и локална заједница је учествовала у овом пројекту са преко 25.000 КМ“, рекао је начелник Гатарић и додао да је то један дио партиципације који је омогућио да се у Доњим Вијачанима за 60 домаћинстава обезбиједи прикључак за воду, који неће коштати више од 1.250 КМ по домаћинству, колико је коштао и прикључак за Повелич. Начелник Гатарић је најавио активности на изградњи још једног бунара који ће поправити пуњење и капацитет базена из кога ће се снабдијевати мјесне заједнице Шаринци и Горњи Вијачана. Изградна бунара биће завршена у наредним данима након проведених процедура и омогућиће да овај дио општине буде у потпуности снабдијевен водом, наводе у овој мјесној заједници.

РЕЗУЛТАТИ КОНТРОЛЕ КВАЛИТЕТА ВОДЕ ЈАВНЕ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ ОД 28.09.2016. ГОДИНЕ

Према извјештају Института за јавно здравство РС од 28. септембра 2016. године, број: HH-6390-6395/V/09/2016, испитивањем шест узорака градског водовода узетих дана 30.8.2016. године, утврђено је да свих шест узорака одговара одредбама Правилника о здравственој исправности воде за пиће, у погледу анализираних физичко-хемијских и микробиолошких параметара. Због неуједначености квалитета воде у претходном периоду и на основу мишљења Института за јавно здравство Републике Српске, воде се и даље сматра здравствено небезбједном и опасном по здравље људи и рјешење број: 10-510-940/15 од 12.11.2015. године о забрани коришћења воде за пиће и припрему хране и даље остаје на снази.

РЕЗУЛТАТИ КОНТРОЛЕ КВАЛИТЕТА ВОДЕ ЈАВНЕ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ ОД 25.08.2016. ГОДИНЕ

Према извјештају Института за јавно здравство РС од 25. августа 2016. године, број: HH-6144-6149/V/08/2016, испитивањем шест узорака градског водовода узетих дана 19.8.2016. године, утврђено је да 4 од 6 узорака одговара одредбама Правилника о здравственој исправности воде за пиће, у погледу анализираних физичко-хемијских и микробиолошких параметара. Код два испитана узорка воде утврђена су одступања у погледу мутноће, па су ти узорци здравствено неисправни. Због неуједначености квалитета воде у претходном периоду и на основу мишљења Института за јавно здравство Републике Српске, воде се и даље сматра здравствено небезбједном и опасном по здравље људи и рјешење број: 10-510-940/15 од 12.11.2015. године о забрани коришћења воде за пиће и припрему хране и даље остаје на снази.

ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН СРЦА У ПРЊАВОРУ

На градском тргу у Прњавору јуче је обиљежен Свјетски дан срца. Бројни грађани имали су прилику бесплатно провјерити крвни притисак и ниво шећера у крви, те добити бесплатан савјет од доктора прњаворског Дома здравља. Обиљежавање Свјетског дана срца подржао и начелник општине Прњавор др Синиша Гатарић који на овај начин жели да анимира грађане да ради себе превентивно подрже ову акцију и ураде контролу шећера и притиска. „Ово је идеална прилика са за веома кратко вријеме у пролазу провјере притисак и ниво шећера у крви и на тај начин направе превенцију“, рекао је Гатарић. Бесплатно мјерење крвног притиска и нивоа шећера у крви осим трга организовано је и у холу Дома здравља, а ова здравствена установа сваке године практикује овакве превентивне акције.

ПРИВРЕМЕНА ОБУСТАВА САОБРАЋАЈА

Одјељење за стамбено-комуналне послове и инвестиције Општинске управе општине Прњавор обавјештава грађане да се привремено обуставља саобраћај у улици Рајка Малешевића број 4, ради изградње цјевовода водоводне мреже Повелич.

Привремена обустава саобраћаја важи за дан 30.09.2016. године, у периоду од 09:00 до 14:00 часова.