Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је, да је јединица “Вукови с Вучијака”, која данас обиљежава 30 година од формирања, била уз свој народ када је то било најпотребније, а да су њени припадници исказали патриотизам, храброст и пожртвованост.

Она је истакла да је ово велики дан који подсјећа на славна времена формирања јединице.

“То су били људи који се први, као велике патриоте, стали на линију одбране Републике Српске. У то ратно вријеме имала сам прилику да живим у Прњавору, да са грађанима дијелим све што се догађало и сви смо били поносни на оно што су радили `Вукови с Вучијака`”, рекла је Цвијановићева на Вучијаку, гдје је присуствовала обиљежавању 30 година од формирања јединице “Вукови с Вучјака”.

Она је истакла да је нажалост било и много тешких момената, људских губитака, рањених.

“Сви смо због тога туговали, али и били поносни на допринос ове јединице. Сјећам се тих људи, на који начин су били слављени, како су им били захвални становници не само Прњавора, већ и цијеле регије”, рекла је предсједник Српске.

Цвијановићева каже да је било важно што су постојали људи који су се одликовали својим патриотизмом, храброшћу и пожртвованошћу и који су као појединци и патриоте много дали Републици Српској.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да су борци са Вучијака бранили српски народ када је требало стварати Републику Српску.

“Данас, 30 година послије, сјећамо се тих људи, славног команданта Вељка Миланковића, који заслужују све друштвене похвале и признања”, рекао је Додик на Вучијаку, гдје је присуствовао обиљежавању 30 година од формирања јединице “Вукови с Вучјака”.

Он је истакао да су велики патриотизам који су имали и имају врхунска одлика јунаштва.

“Зато смо данас овдје да одамо признање за све што су учинили и да се присјетимо њихових ратних другова који су дали живот за Републику Српску”, рекао је Додик.

Предсједник Удружења “Вукови с Вучијака” Славиша Миланковић каже да је прича о “Вуковима” прича о опстанку и преживљавању српског народа у којој су они одиграли кључну улогу.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић је положила вијенац у Спомен соби гдје су служени парастос и помен погинулим и умрлим борцима, а након тога је поздравила преживјеле припаднике и обавила постројавање јединице.

Кроз прву српску добровољачку јединицу “Вукови с Вучјака” прошло је око 1.000 бораца, погинула су 43, а рањено око 200 припадника.

Уочи пробоја Коридора јединица је проглашена за Први ударни батаљон Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Предсједници Републике Српске одликовали су јединицу “Вукови с Вучијака” Орденом Милоша Обилића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.

СРНА, Т.С.