У Центру за културу у Прњавору синоћ је одржана манифестација “Живимо заједно, али са разликама” којом се даје подршка дјеци са потешкоћама у развоју да се социјализују у друштву.

Тања Живковић, мајка дјечака Уроша који се на почетку живота суочио са здравственим потешкоћама, каже да њихова јавна борба са предрасудама траје пет година.

Она је прије неколико година, како би сину помогла у развоју одређених способности, покренула и радионицу “Укијева чоколадна бајка” у којој заједно праве пралине.

“На почетку је то била табу-тема, било је много теже о томе причати него данас. Увијек ће бити разлике, јер нисмо сви исти. Управо у томе и јесте сва љепота у животу, а та разлика доприноси и бољем друштву”, истакла је Живковићева.

Она је навела да се манифестацијом, која је уврштена у програм обиљежавања 24. марта – Дана општине Прњавор, настоји промовисати инклузивни приступ да дјеца са потешкоћама у развоју учествују на јавним наступима, да што више буду ангажована у јавном животу.

Миљан Живковић каже да се његов млађи брат Урош воли играти, забављати и дружити.

“Неке мале разлике између нас постоје, али нико није исти. Сви смо ми посебни на свој начин”, рекао је Миљан, који је вечерас са другарима из шестог разреда Основне школе /ОШ/ “Милош Црњански” из Поточана у пригодном програму наступио са руском пјесмом “Каћуша” и у двије кореографије са пионирима фолклорног ансамбла Градског културно-умјетничког друштва “Пронија”.

У програму је учествовала и Лана Ковачевић, ученица деветог разреда ОШ “Бранко Ћопић”, подручног о дјељења у Штрпцима, која каже да дјеца са посебним потребама имају у себи много више искрене љубави и топлине.

“Они свијет посматрају на другачији начин због чега им треба посветити посебну пажњу. У писму Урошу које сам посебно написала за ову прилику покушала сам да објасним моје размишљање. Он ме можда не чује, али ме чују други којима желим да поручим да више пажње посвете животним вриједностима и радостима”, рекла је Лана.

Програм општинских свечаности биће настављен данас литерарним такмичењем за ученике ОШ “Петар Кочић” из Шибовске који ће писати о теми “Знам да се бајке остварују” и позоришном представом “Изволите у бајку са Пепељугом” у извођењу Драмске сцене Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” , којој ће присуствовати и познати дјечији писац Љубивоје Ршумовић.

СРНА, Т.С.