Представници Удружења родитеља дјеце са сметњама у физичком и психичком развоју “Невен”, матуранти Гимназије и начелник општине Прњавор Дарко Томаш посадили су данас у Улици Вука Караџића саднице дрвећа чиме су на симболичан начин обиљежени Свјетски дан особа са Дауновим синдромом и Свјетски дан шума.

Садњи дрвореда претходила је посјета средњошколаца и представника локалне власти штићеницима Дневног центра “Невен”, а потом заједничка шетња кроз центар града у којој су им се придружила дјеца из вртића “Пчелица” и “Наша радост”, те представници Центра за социјални рад.

Шумска управа у Прњавору у сарадњи са општином поклонила је 200 садница за прољећно уређење зелених површина, од чега је у Улици Вука Караџића засађено 60 садница липе.

Асистент у Дневном центру “Невен” Бошко Бијелонић подсјетио је говорећи о обиљежавању Дана особа са Дауновим синдромом да је лани у Прњавору покренута акција да се друштвене мреже преплаве сликама распарених шарених чарапа.

“Настојимо да то прерасте у традицију, а надамо се да ће наредне године одзив суграђана бити у још већем и значајнијем обиму”, рекао је Бијелонић.

Савјет ученика прњаворске Гимназије један је од иницијатора овогодишње шетње поводом обиљежавања дана особа са Дауновим синдромом, а ученица четвртог разреда Јована Јокић каже да су данашњом посјетом Дневном центру “Невен” и заједничком шетњом кроз град средњошколци пренијели важну поруку да сви људи имају исту вриједност.

Данашњем дружењу са дјецом са потешкоћама у развоју присуствовао је и начелник општине Дарко Томаш који је рекао да су млади ове локалне заједнице на лијеп начин показали пажњу према дјеци са Дауновим синдромом, као и велику друштвену одговорност.

На подручју општине Прњавор евидентирано је пет особа са Дауновим синдромом.

СРНА, Т.С.