DVA NOVA SLUČAJA ZARAZE VIRUSOM KORONA NA PODRUČJU OPŠTINE

Na području opštine Prnjavor registrovana su dva nova slučaja zaraze virusom korona. Jedno lice je srednje životne dobi, muškog pola, dok je drugo lice mlađe životne dobi, ženskog pola. Oba novozaražena lica su epidemiološki vezana za prethodna dva registrovana slučaja.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalaze 22 osobe.

Od početka pandemije, na području opštine Prnjavor registrovano je 46 lica zaraženih virusom korona, dok 35 lica oporavljeno.

OBILJEŽEN 10. JULI DAN OSLOBOĐENJA PRNJAVORA

Dan oslobođenja Prnjavora u Narodno oslobodilačkoj borbi, 10. juli, danas je svečano obilježen  u organizaciji udruženja SUBNOR i Opštinske uprave opštine Prnjavor.

Rade Radonjić predsjednik organizacije SUBNOR-a navodi da je od spomenutog događaja, iz jula 1943. godine, Prnjavor bio slobodan 626 dana. “Mi kao i svake godine ne zaboravljamo naše heroje, naše borce, okupljamo se, polažemo cvijeće, dodjeljujemo priznanja”, naveo je Radonjić. Ove godine manifestaciju je podržala ambasada Rusije, čiji su predstavnici dodjelili ordenje preživjelim borcima. Radonjić je istakao i jednog donatora, Ivicu Vukojevića, sugrađanina koji radi u Rusiji i svake godine dodjeljuje određena novčana sredstva borcima. “Naša organizacija nastoji da edukuje mlade o ovim važnim događanjima iz Drugog svjetskog rata, kako oni ne bi bili zaboravljeni”, rekao je Radonjić. Organizacija SUBNOR-a broji 6 članova boraca i njihovih 30 potomaka.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da se danas obilježava 77 godina od oslobođenja Prnjavora, a 75 godina od pobjede nad fašizmom. “Dugujemo zahvalnost udruženju SUBNOR koje njeguje sjećanje na ove događaje iz Drugog svjetskog rata”, istakao je Tomaš. Sa prnjavorske opštine oko 4.500 hiljada boraca je učestvovalo u Drugom svjetskom ratu, oko 700 izgubilo život, 1.200 ranjeno, a danas je sa područja opštine 6 preživjelih boraca NOR-a, koji su dobili odlikovanja od strane ambasade Ruske federacije. “Želio bih posebno da se zahvalim zamjeniku ambasadora koji je uručio odlikovanja, ovim herojima učinio veliku čast, kao i nama u lokalnoj zajednici”, rekao je Tomaš. Načelnik opštine Prnjavor zajedno sa Boračkom organizacijom organizuje i obilježava sve događaje vezano za posljednji Odbrambeno-otadžbinski rat, a ujedno i događaje iz Drugog svjetskog rata.

Ministar savjetnik ambasade Ruske federacije Aleksej Kerestđijanc, zahvalio se lokalnim vlastima, Vladi Republike Srpske i preživjelim veteranima Narodno oslobodilačke borbe. “Čast mi je i zadovoljstvo da prisustvujem ovom prazniku, Oslobođenju Prnjavora, a posebno zadovoljstvo što smo danas dodijelili 6 medalja povodom 75. godišnjice od završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom”, istakao je Kerestđijanc. Ministar savjetnik je dodao da ove ljude, heroje, u Rusiji duboko poštuju, jer su hrabro i odlučno ratovali protiv veoma jakog neprijatelja i na ovim prostorima zadržali preko 30 divizija, što je dosta doprinjelo u borbi Sovjetskog Saveza protiv fašizma.

PODIJELJEN 71 VAUČER ZA NABAVKU UDŽBENIKA DJECI RVI

Danas je u prnjavorskom Centru za kulturu organizovana podjela vaučera za kupovinu udžbenika za djecu ratnih vojnih invalida.

Načelnik opštine Prnjavor se zahvalio udruženju RVI na organizaciji događaja, te istakao da ovo nije jedina aktivnost kroz koju Opština Prnjavor pomaže ovo udruženje. Načelnik je dodao da trenutno iz opštinskog budžeta 45 učenika i 32 studenta iz reda boračke populacije primaju stipendije. “Za posljednje 4 godine za ovu vrstu aktivnosti izdvojeno je oko 25.000 KM iz opštinskog budžeta. Povećali smo stipendije za studente na 150KM mjesečno, za učenike na 70KM, a stipendije se isplaćuju redovno” istakao je Tomaš. On je takođe naveo da zajedno sa udruženjem RVI opština realizuje i neke druge projekte, a prisutnim učenicima poručio da  je najbolja životna investicija znanje i obrazovanje.

Dragan Vrhovac, predsjednik udruženja Ratnih vojnih invalida opštine Prnjvor podsjetio je da je udruženje RVI prije deset godina pokrenulo aktivnosti za pomoć djeci prilikom nabavke udžbenika i školskog pribora. “Od 2010. godine, u skladu sa finansijskim mogućnostima obezbeđivali smo određen iznos i pokrivali dio troškova za udžbenike. Ove godine načelnik opštine pomaže donira 4.600 KM, a udruženje RVI 2.500 KM, što je najveći iznos do  sad.” istakao je Vrhovac.  Vaučer u vrijednosti od 100 KM dodjeljen je 71 učeniku, koji iste mogu iskoristiti za nabavku udžbenika ili školskog pribora. “Daleko većem broju bismo trebali pomoći, ali svake godine mijenjamo, ne budu svake godine ista djeca obuhvaćena. Želio bih da se zahvalim načelniku opštine koji pomaže udruženje i na druge načine” rekao je Vrhovac.

NAGRAĐENI VLASNICI NAJUREĐENIJIH DVORIŠTA

Ovogodišnje takmičenje „Izbor najuređenijih dvorišta“ je završeno, a danas je organizovan prijem i nagrađeni su vlasnici najuređenijih dvorišta.

Laskave titule „najuređenijih“ osvojili su: dvorište Krasić Dragana u kategoriji privatno dvorište, dvorište JU Dječiji vrtić „Naša radost“ u kategoriji dvorište organizacije i javne ustanove, Izletište „Ivel“ u kategoriji dvorište poslovnog subjekta, balkon Nikolić Silvane u kategoriji balkona i domaćinstvo Sibinčić Slavena u kategoriji domaćinstvo na selu.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je, nakon prijema, da je glavni kriterijum u izboru ovogodišnjih pobjednika bila objektivnost sugrađana.

„Ovi ljudi su unijeli mnogo truda, energije i ljubavi u uređenje životnog  prostora, a time doprinijeli da i naša opština bude ljepša. Za pohvalu je i što nam iz godine u godinu ponovo dolaze pojedinci sa još uređenijim dvorištima i novim idejama“ , rekao je Tomaš.

Slaven Sibinčić kaže da je sa svojom porodicom uložio mnogo truda u uređenje seoskog domaćinstva i zato su sretni zbog osvojene nagrade.

„ Veliki trud i zalaganje cijele porodice uloženi su u uređenje tokom proteklih nekoliko godina. Ponosni smo što posjedujemo nešto jedinstveno na našoj opštini“ , rekao je Sibinčić.

On kaže da će nastaviti sa daljim uređenjem imanja, već se razmišlja o novim idejama, a jedna od onih koje su u planu je i izgradnja dječijeg igrališta.

„Želja nam je da djeci koja žive u gradu i koja nemaju uslove da uživaju u igri kao djeca na selu pružimo mogućnost da se opuste i raduju igri i druženju. Trebaće nam vremena za ovaj projekat,  ali  smo sigurni da ćemo ga uspjeti realizovati“ , kaže Sibinčić.

Direktor vrtića „Naša radost“  u Prnjavoru  Slobodanka Vasić naglasila je da će novčanu nagradu  ova ustanova iskoristiti za postavljanje ljuljaški u organizacionoj jedinici vrtića u  Donjoj Ilovi.

Dragan Krasić iz Gusaka koji je osvojio nagradu za najuređenije privatno dvorište rekao je da uređenje zahtijeva mnogo truda, ulaganja i odricanja.

„To je svakodnevna obaveza,  ali s druge strane čini nas zadovoljnima, srećnima i  opuštenima kada vidimo kako izgleda rezultat našeg rada. Nagradu dobijamo drugi put, a  novih ideja ima u izobilju, samo treba vremena, truda i volje da se sprovedu u djelo“ , izjavio je Krasić.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, pravila takmičenja su bila izmijenjena, a kandidati su dvorišta prijavljivali isključivo elektronskim putem, dok su najuređenija dvorišta izabrali sami građani glasajući onlajn putem društvene mreže fejsbuk.

Takmičenje trajalo je od 5. maja do 20. juna i organizovano je u šest kategorija: najuređenije privatno dvorište, najuređenije dvorište organizacije i javne ustanove, najuređenije dvorište poslovnog subjekta, najuređenije dvorište etažnih vlasnika, najuređeniji balkon, i kao posebna kategorija najuređenije domaćinstvo na selu, u cilju promocije poljoprivredne proizvodnje i života na selu.

Na adresu Opštinske uprave stiglo je 30 prijava u pet kategorija. U kategoriji najuređenije dvorište etažnih vlasnika nije bilo prijavljenih kandidata.

PO 15.000 KM ZA NABAVKU MAŠINA U PET PRIVREDNIH SUBJEKATA

Za pet privrednih subjekata sa područja opštine Prnjavor lokalna vlast  i švajcarska Vlada su obezbijedili 75.000 KM. U pitanju je MEG “Projekat dodjele podsticaja za zapošljavanje povećanjem proizvodnih kapaciteta”, u realizaciji UNDP-ja, a svaka od strana će izdvojiti po 37.500 KM .

Načelnik opštine Darko Tomaš nakon današnjeg potpisivanja ugovora sa korisnicima subvencija rekao je da će svakom od privrednika biti isplaćeno po 15.000 KM  za nabavku mašina neophodnih za odvijanje procesa proizvodnje.

“Uslov za dobijanje sredstava je bio da privrednici sami ulože još najmanje toliko sredstava u nabavku neke od neophodnih mašina” , pojasnio je Tomaš u izjavi Srni.

On je dodao da se radi o uspješnim firmama i privrednicima  koji godinama unazad doprinose razvoju lokalne zajednice.

„ Uvjeren sam da će se i sa ovim malim podsticajnim impulsom opštine i švajcarske Vlade nastaviti njihov , ali i ukupan privredni razvoj opštine“ , rekao je Tomaš.

Predstavnik preduzeća „Miks trejd“   Dario Pratljačić je rekao  da će se zahvaljujući ovoj subvenciji proširiti djelatnost firme na proizvodnju drvnih sortimenata, ali i zaposliti četiri radnika.

Pratljačić kaže da nakon otežanog poslovanja zbog pojave virusa korona u proteklih 3 – 4 mjeseca sada polako izlaze iz krize  i nastavljaju sa proizvodnim aktivnostima.

 

SRNA /T.S/

NAREDBA O REGULISANJU RADA TRGOVINSKIH, UGOSTITELJSKIH I DRUGIH OBJEKATA

Na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, Načelnik opštine donio je Naredbu o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor.

U cilju provođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te zaštite i spasavanja stanovništva:

 1. Zabranjuju se do 20.07.2020. godine sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba na javnom mjestu.
 2. Ograničava se rad do 20.07.2020. godine od 06,00 do 22,00 časa, a nedjeljom od 07,00 do 12,00 časova:
 • trgovinama na veliko,
 • trgovačkim centrima i svim trgovinama na malo prehrambenom i neprehrambenom robom,
 • fitnes centrima (fitnes, bodi-bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja),
 • privatnim stomatološkim ambulantama,
 • svim subjektima koji obavljaju zanatsko-uslužne djelatnosti,
 • poljoprivrednim apotekama,
 • drogerijama.
 1. Ograničava se rad do 20.07.2020. godine od 06,00 do 23,00 časa:
 • ugostiteljskim objektima za ishranu i piće,
 • subjektima koji vrše dostavu hrane, ako su registrovani za obavljanje te djelatnosti.
 1. Do 20.07.2020. godine:

– od 06,00 do 23,00 časa ograničavaju se aktivnosti sportskih organizacija i sportista koje obuhvataju trenažni proces,

– dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva porodice, omladine i sporta i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

 1. Ograničava se rad do 20.07.2020. godine od 05,00 do 15,00 časova stočnoj pijaci i tržnici na veliko.
 2. Ograničava se rad do 20.07.2020. godine od 06,00 do 22,00 časa radnim danom, a nedjeljom od 07,00 do 17,00 časova tržnici na malo i zelenoj pijaci.
 3. Subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda, ograničava se rad do 20.07.2020. godine od 06,00 do 23,00 časa.
 4. U propisanom redovnom radnom vremenu mogu raditi:

–  dragstori,

–  bazeni, „wellnes“ i spa centri posebno i u sklopu objekata za smještaj,

–  dječiji vrtići i

–  igraonice.

 1. Benzinske pumpe nastavljaju da rade u dosadašnjem režimu, s tim da se ograničava rad ugostiteljskog dijela objekta do 23,00 časa.
 2. Hoteli, hosteli i moteli mogu pružati usluge smještaja gostiju bez vremenskog ograničenja, kao i usluge ishrane i pića gostima i trećim licima sa vremenskim ograničenjem od 06,00 do 23,00 časa.
 3. Apoteke mogu da rade svakim danom od 07,00 do 22,00 časa. U vrijeme kada apoteke ne rade, snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima vršiće se putem dežurstva ili pripravnosti u najmanje jednoj apoteci.
 4. Svi naprijed navedeni subjekti dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19  bolesti na radnom mjestu.
 5. Subjekti iz tačke 12. ovog Zaključka mogu samostalno vršiti dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa Uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
 6. Kontrolnim organima je naloženo da se nepoštovanje ovih mjera kažnjava u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Krivičnim zakonikom Republike Srpske.
 7. Opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove organizovaće svoj rad kako slijedi:
 • na ulazu u sve službene prostorije organa ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru,
 • održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i
 • kontrola broja korisnika usluga šalter sale i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.
 1. Zadužuje se Odjeljenje za inspekcijske poslove da u provođenju ove Naredbe obezbijedi poštovanje iste od strane naprijed navedenih subjekata.

Naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor

NOVI RASPORED DEŽURNIH APOTEKA

Zaključkom Opštinskog štaba za vanredne situacije, apoteke mogu da rade svakim danom od 7.00 do 22.00 časa. U vrijeme kada apoteke ne rade, snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima vršiće se putem dežurstva ili pripravnosti u najmanje jednoj apoteci.

Dežurne apoteke radiće u objektu do 22.00 časa svakim danom, a nakon navedenog perioda dužne su održavati pripravnost putem telefona. Broj telefona na koji će građani moći kontaktirati apoteke biće istaknut na vratima.

Do 20. jula, raspored dežurnih apoteka je sljedeći

7. i 8. juli –“PharmaNova” Svetog Save broj 25,                                                                                                                        9. i 10. juli –“Apoteka +” Laze Lazarevića broj 5,                                                                                                                    11. i 12. juli –“Evropa Lek” Novaka Pivaševića broj 4,                                                                                                      13. i 14. juli –„PharmaNova“ Svetog Save broj 25,                                                                                                                        15. i 16. juli –“Apoteka +” Laze Lazarevića broj 5,                                                                                                                    17. i 18. juli –“Evropa Lek“ Novaka Pivaševića broj 4,                                                                                                     19. i 20. juli –“PharmaNova” Svetog Save broj 25.

 

ODRŽANA SJEDNICA OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Na današnjoj 60. sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije zaključeno je, da je registrovan jedan novi slučaj zaraze virusom korona na području opštine Prnjavor. Novozaraženo lice je starije životne dobi i hospitalizovano je na Univerzitetsko kliničkom centru u Banjaluci.

U skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, do 20. jula 2020. godine radno vrijeme ugostiteljskih objekata za ishranu i piće ostaje ograničeno do 23.00 časa, a na snazi ostaje i zabrana svih javnih okupljanja u grupama većim od 50 lica.

Zaključkom Republičkog štaba dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista, ali isključivo bez prisustva publike i uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva porodice, omladine i sporta i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Opštinski štab za vanredne situacije apeluje na građane, da i dalje poštuju higijenske mjere i preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Od početka pandemije, na području opštine registrovane su 42 osobe zaražene virusom korona, dok je 33 lica oporavljeno.

PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVE ZA BANJSKO KLIMATSKE ZDRAVSTVENE USTANOVE

Odjeljenje za boračku zaštitu Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava ratne vojne invalide i članove porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske opštine Prnjavor, da je od strane Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite dobijeno obavještenje  broj: 16-03/1-2-563-546-4/2020 od 02.07.2020. godine, kojim se Projekat banjske rehabilitacije ponovlja, tj. rok za podnošenje zahtjeva radi upućivanja u banjsko-klimatske zdravstvene ustanove produžen je do 15.07.2020. godine, a već podnesene prijave važe.

Sve informacije mogu se dobiti na telefon 051/663-354.