ТРИ НОВА СЛУЧАЈА ЗАРАЗЕ ВИРУСОМ КОРОНА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ

На подручју општине Прњавор регистрована су три нова случаја заразе вирусом корона. Двије особе су женског пола, средње и млађе животне доби, док је једна особа мушког пола средње животне доби. Двије особе су директна епидемиолошка веза са претходно регистрованим случајевима.

Према тренутној епидемиолошкој ситуацији, под здравственим надзором налазе се 22 лица.

Од почетка пандемије, на подручју општине Прњавор регистровано је 49 лица заражених вирусом корона, док је 35 лица опорављено.

 

 

ДВА НОВА СЛУЧАЈА ЗАРАЗЕ ВИРУСОМ КОРОНА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ

На подручју општине Прњавор регистрована су два нова случаја заразе вирусом корона. Једно лице је средње животне доби, мушког пола, док је друго лице млађе животне доби, женског пола. Оба новозаражена лица су епидемиолошки везана за претходна два регистрована случаја.

Под здравственим надзором тренутно се налазе 22 особе.

Од почетка пандемије, на подручју општине Прњавор регистровано је 46 лица заражених вирусом корона, док 35 лица опорављено.

ОБИЉЕЖЕН 10. ЈУЛИ ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ПРЊАВОРА

Дан ослобођења Прњавора у Народно ослободилачкој борби, 10. јули, данас је свечано обиљежен  у организацији удружења СУБНОР и Општинске управе општине Прњавор.

Раде Радоњић предсједник организације СУБНОР-а наводи да је од споменутог догађаја, из јула 1943. године, Прњавор био слободан 626 дана. “Ми као и сваке године не заборављамо наше хероје, наше борце, окупљамо се, полажемо цвијеће, додјељујемо признања”, навео је Радоњић. Ове године манифестацију је подржала амбасада Русије, чији су представници додјелили ордење преживјелим борцима. Радоњић je истакао и једног донатора, Ивицу Вукојевића, суграђанина који ради у Русији и сваке године додјељује одређена новчана средства борцима. “Наша организација настоји да едукује младе о овим важним догађањима из Другог свјетског рата, како они не би били заборављени”, рекао је Радоњић. Организација СУБНОР-а броји 6 чланова бораца и њихових 30 потомака.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да се данас обиљежава 77 година од ослобођења Прњавора, а 75 година од побједе над фашизмом. “Дугујемо захвалност удружењу СУБНОР које његује сјећање на ове догађаје из Другог свјетског рата”, истакао је Томаш. Са прњаворске општине око 4.500 хиљада бораца је учествовало у Другом свјетском рату, око 700 изгубило живот, 1.200 рањено, а данас је са подручја општине 6 преживјелих бораца НОР-а, који су добили одликовања од стране амбасаде Руске федерације. “Желио бих посебно да се захвалим замјенику амбасадора који је уручио одликовања, овим херојима учинио велику част, као и нама у локалној заједници”, рекао је Томаш. Начелник општине Прњавор заједно са Борачком организацијом организује и обиљежава све догађаје везано за посљедњи Одбрамбено-отаџбински рат, а уједно и догађаје из Другог свјетског рата.

Министар савјетник амбасаде Руске федерације Алексеј Керестђијанц, захвалио се локалним властима, Влади Републике Српске и преживјелим ветеранима Народно ослободилачке борбе. “Част ми је и задовољство да присуствујем овом празнику, Ослобођењу Прњавора, а посебно задовољство што смо данас додијелили 6 медаља поводом 75. годишњице од завршетка Другог свјетског рата и побједе над фашизмом”, истакао је Керестђијанц. Министар савјетник је додао да ове људе, хероје, у Русији дубоко поштују, јер су храбро и одлучно ратовали против веома јаког непријатеља и на овим просторима задржали преко 30 дивизија, што је доста допринјело у борби Совјетског Савеза против фашизма.

ПОДИЈЕЉЕН 71 ВАУЧЕР ЗА НАБАВКУ УЏБЕНИКА ДЈЕЦИ РВИ

Данас је у прњаворском Центру за културу организована подјела ваучера за куповину уџбеника за дјецу ратних војних инвалида.

Начелник општине Прњавор се захвалио удружењу РВИ на организацији догађаја, те истакао да ово није једина активност кроз коју Општина Прњавор помаже ово удружење. Начелник је додао да тренутно из општинског буџета 45 ученика и 32 студента из реда борачке популације примају стипендије. “За посљедње 4 године за ову врсту активности издвојено је око 25.000 КМ из општинског буџета. Повећали смо стипендије за студенте на 150КМ мјесечно, за ученике на 70КМ, а стипендије се исплаћују редовно” истакао је Томаш. Он је такође навео да заједно са удружењем РВИ општина реализује и неке друге пројекте, а присутним ученицима поручио да  је најбоља животна инвестиција знање и образовање.

Драган Врховац, предсједник удружења Ратних војних инвалида општине Прњвор подсјетио је да је удружење РВИ прије десет година покренуло активности за помоћ дјеци приликом набавке уџбеника и школског прибора. “Од 2010. године, у складу са финансијским могућностима обезбеђивали смо одређен износ и покривали дио трошкова за уџбенике. Ове године начелник општине помаже донира 4.600 КМ, а удружење РВИ 2.500 КМ, што је највећи износ до  сад.” истакао је Врховац.  Ваучер у вриједности од 100 КМ додјељен је 71 ученику, који исте могу искористити за набавку уџбеника или школског прибора. “Далеко већем броју бисмо требали помоћи, али сваке године мијењамо, не буду сваке године иста дјеца обухваћена. Желио бих да се захвалим начелнику општине који помаже удружење и на друге начине” рекао је Врховац.

ДВА НОВА СЛУЧАЈА ЗАРАЗЕ ВИРУСОМ КОРОНА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ

На подручју општине Прњавор регистрована су два нова случаја заразе вирусом корона. Оба лица су средње животне доби.

Према тренутној епидемиолошкој ситуацији, под здравственим надзором налази се 6 лица.

Од почетка пандемије, на подручју општине Прњавор регистрована су 44 лица заражена вирусом корона, док 35 лица опорављено.

НАГРАЂЕНИ ВЛАСНИЦИ НАЈУРЕЂЕНИЈИХ ДВОРИШТА

Овогодишње такмичење „Избор најуређенијих дворишта“ је завршено, а данас је организован пријем и награђени су власници најуређенијих дворишта.

Ласкаве титуле „најуређенијих“ освојили су: двориште Красић Драгана у категорији приватно двориште, двориште ЈУ Дјечији вртић „Наша радост“ у категорији двориште организације и јавне установе, Излетиште „Ивел“ у категорији двориште пословног субјекта, балкон Николић Силване у категорији балкона и домаћинство Сибинчић Славена у категорији домаћинство на селу.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је, након пријема, да је главни критеријум у избору овогодишњих побједника била објективност суграђана.

„Ови људи су унијели много труда, енергије и љубави у уређење животног  простора, а тиме допринијели да и наша општина буде љепша. За похвалу је и што нам из године у годину поново долазе појединци са још уређенијим двориштима и новим идејама“ , рекао је Томаш.

Славен Сибинчић каже да је са својом породицом уложио много труда у уређење сеоског домаћинства и зато су сретни због освојене награде.

„ Велики труд и залагање цијеле породице уложени су у уређење током протеклих неколико година. Поносни смо што посједујемо нешто јединствено на нашој општини“ , рекао је Сибинчић.

Он каже да ће наставити са даљим уређењем имања, већ се размишља о новим идејама, а једна од оних које су у плану је и изградња дјечијег игралишта.

„Жеља нам је да дјеци која живе у граду и која немају услове да уживају у игри као дјеца на селу пружимо могућност да се опусте и радују игри и дружењу. Требаће нам времена за овај пројекат,  али  смо сигурни да ћемо га успјети реализовати“ , каже Сибинчић.

Директор вртића „Наша радост“  у Прњавору  Слободанка Васић нагласила је да ће новчану награду  ова установа искористити за постављање љуљашки у организационој јединици вртића у  Доњој Илови.

Драган Красић из Гусака који је освојио награду за најуређеније приватно двориште рекао је да уређење захтијева много труда, улагања и одрицања.

„То је свакодневна обавеза,  али с друге стране чини нас задовољнима, срећнима и  опуштенима када видимо како изгледа резултат нашег рада. Награду добијамо други пут, а  нових идеја има у изобиљу, само треба времена, труда и воље да се спроведу у дјело“ , изјавио је Красић.

Због тренутне епидемиолошке ситуације, правила такмичења су била измијењена, а кандидати су дворишта пријављивали искључиво електронским путем, док су најуређенија дворишта изабрали сами грађани гласајући онлајн путем друштвене мреже фејсбук.

Такмичење трајало је од 5. маја до 20. јуна и организовано је у шест категорија: најуређеније приватно двориште, најуређеније двориште организације и јавне установе, најуређеније двориште пословног субјекта, најуређеније двориште етажних власника, најуређенији балкон, и као посебна категорија најуређеније домаћинство на селу, у циљу промоције пољопривредне производње и живота на селу.

На адресу Општинске управе стигло је 30 пријава у пет категорија. У категорији најуређеније двориште етажних власника није било пријављених кандидата.

ПО 15.000 КМ ЗА НАБАВКУ МАШИНА У ПЕТ ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКАТА

За пет привредних субјеката са подручја општине Прњавор локална власт  и швајцарска Влада су обезбиједили 75.000 КМ. У питању је МЕГ “Пројекат додјеле подстицаја за запошљавање повећањем производних капацитета”, у реализацији УНДП-ја, а свака од страна ће издвојити по 37.500 КМ .

Начелник општине Дарко Томаш након данашњег потписивања уговора са корисницима субвенција рекао је да ће сваком од привредника бити исплаћено по 15.000 КМ  за набавку машина неопходних за одвијање процеса производње.

“Услов за добијање средстава је био да привредници сами уложе још најмање толико средстава у набавку неке од неопходних машина” , појаснио је Томаш у изјави Срни.

Он је додао да се ради о успјешним фирмама и привредницима  који годинама уназад доприносе развоју локалне заједнице.

„ Увјерен сам да ће се и са овим малим подстицајним импулсом општине и швајцарске Владе наставити њихов , али и укупан привредни развој општине“ , рекао је Томаш.

Представник предузећа „Микс трејд“   Дарио Пратљачић је рекао  да ће се захваљујући овој субвенцији проширити дјелатност фирме на производњу дрвних сортимената, али и запослити четири радника.

Пратљачић каже да након отежаног пословања због појаве вируса корона у протеклих 3 – 4 мјесеца сада полако излазе из кризе  и настављају са производним активностима.

 

СРНА /Т.С/

НАРЕДБА О РЕГУЛИСАЊУ РАДА ТРГОВИНСКИХ, УГОСТИТЕЉСКИХ И ДРУГИХ ОБЈЕКАТА

На приједлог Општинског штаба за ванредне ситуације, Начелник општине донио је Наредбу о регулисању рада трговинских, угоститељских, занатских, услужних и других објеката и служби на подручју општине Прњавор.

У циљу провођења мјера за спречавање и сузбијање заразних болести, те заштите и спасавања становништва:

 1. Забрањују се до 20.07.2020. године сва јавна окупљања у групама већим од 50 особа на јавном мјесту.
 2. Ограничава се рад до 20.07.2020. године од 06,00 до 22,00 часа, а недјељом од 07,00 до 12,00 часова:
 • трговинама на велико,
 • трговачким центрима и свим трговинама на мало прехрамбеном и непрехрамбеном робом,
 • фитнес центрима (фитнес, боди-билдинг клубовима и сличним облицима организовања),
 • приватним стоматолошким амбулантама,
 • свим субјектима који обављају занатско-услужне дјелатности,
 • пољопривредним апотекама,
 • дрогеријама.
 1. Ограничава се рад до 20.07.2020. године од 06,00 до 23,00 часа:
 • угоститељским објектима за исхрану и пиће,
 • субјектима који врше доставу хране, ако су регистровани за обављање те дјелатности.
 1. До 20.07.2020. године:

– од 06,00 до 23,00 часа ограничавају се активности спортских организација и спортиста које обухватају тренажни процес,

– дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз претходно прибављену сагласност Министарства породице, омладине и спорта и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

 1. Ограничава се рад до 20.07.2020. године од 05,00 до 15,00 часова сточној пијаци и тржници на велико.
 2. Ограничава се рад до 20.07.2020. године од 06,00 до 22,00 часа радним даном, а недјељом од 07,00 до 17,00 часова тржници на мало и зеленој пијаци.
 3. Субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача искључиво у погледу продаје њихових производа, ограничава се рад до 20.07.2020. године од 06,00 до 23,00 часа.
 4. У прописаном редовном радном времену могу радити:

–  драгстори,

–  базени, „wellnes“ и спа центри посебно и у склопу објеката за смјештај,

–  дјечији вртићи и

–  играонице.

 1. Бензинске пумпе настављају да раде у досадашњем режиму, с тим да се ограничава рад угоститељског дијела објекта до 23,00 часа.
 2. Хотели, хостели и мотели могу пружати услуге смјештаја гостију без временског ограничења, као и услуге исхране и пића гостима и трећим лицима са временским ограничењем од 06,00 до 23,00 часа.
 3. Апотеке могу да раде сваким даном од 07,00 до 22,00 часа. У вријеме када апотеке не раде, снабдијевање лијековима и медицинским средствима вршиће се путем дежурства или приправности у најмање једној апотеци.
 4. Сви напријед наведени субјекти дужни су организовати рад уз обавезно предузимање мјера прописаних у Упутству ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ за спречавање појаве и ширења COVID-19  болести на радном мјесту.
 5. Субјекти из тачке 12. овог Закључка могу самостално вршити дезинфекцију пословних простора у складу са Упутством ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.
 6. Контролним органима је наложено да се непоштовање ових мјера кажњава у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести и Кривичним закоником Републике Српске.
 7. Општинска управа, јавна предузећа и установе организоваће свој рад како слиједи:
 • на улазу у све службене просторије органа ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, онемогућити задржавање у просторијама органа и прављење дужих редова у затвореном простору,
 • одржавати растојање између грађана у затвореним просторима од најмање два метра, уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и
 • контрола броја корисника услуга шалтер сале и матичних служби зависно од простора, одржавање физичке дистанце од два метра и уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.
 1. Задужује се Одјељење за инспекцијске послове да у провођењу ове Наредбе обезбиједи поштовање исте од стране напријед наведених субјеката.

Наредба о регулисању рада трговинских, угоститељских, занатских, услужних и других објеката и служби на подручју општине Прњавор

НОВИ РАСПОРЕД ДЕЖУРНИХ АПОТЕКА

Закључком Општинског штаба за ванредне ситуације, апотеке могу да раде сваким даном од 7.00 до 22.00 часa. У вријеме када апотеке не раде, снабдијевање лијековима и медицинским средствима вршиће се путем дежурства или приправности у најмање једној апотеци.

Дежурне апотеке радиће у објекту до 22.00 часа сваким даном, а након наведеног периода дужне су одржавати приправност путем телефона. Број телефона на који ће грађани моћи контактирати апотеке биће истакнут на вратима.

До 20. јула, распоред дежурних апотека је сљедећи

7. и 8. јули –“PharmaNova” Светог Саве број 25,                                                                                                                        9. и 10. јули –“Апотека +” Лазе Лазаревића број 5,                                                                                                                    11. и 12. јули –“Европа Лек” Новака Пивашевића број 4,                                                                                                      13. и 14. јули –„PharmaNova“ Светог Саве број 25,                                                                                                                        15. и 16. јули –“Апотека +” Лазе Лазаревића број 5,                                                                                                                    17. и 18. јули –“Европа Лек“ Новака Пивашевића број 4,                                                                                                     19. и 20. јули –“PharmaNova” Светог Саве број 25.

 

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

На данашњој 60. сједници Општинског штаба за ванредне ситуације закључено је, да је регистрован један нови случај заразе вирусом корона на подручју општине Прњавор. Новозаражено лице је старије животне доби и хоспитализовано је на Универзитетско клиничком центру у Бањалуци.

У складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације, до 20. јула 2020. године радно вријеме угоститељских објеката за исхрану и пиће остаје ограничено до 23.00 часа, а на снази остаје и забрана свих јавних окупљања у групама већим од 50 лица.

Закључком Републичког штаба дозвољене су такмичарске активности спортских организација и спортиста, али искључиво без присуства публике и уз претходно прибављену сагласност Министарства породице, омладине и спорта и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Општински штаб за ванредне ситуације апелује на грађане, да и даље поштују хигијенске мјере и препоруке Института за јавно здравство Републике Српске.

Од почетка пандемије, на подручју општине регистроване су 42 особе заражене вирусом корона, док је 33 лица опорављено.